Ieder jaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei. Maar in Azië ging die oorlog nog een paar maanden door, tot Japan op 15 augustus 1945 capituleerde.
Honderdduizenden burgers, zeelieden en militairen lieten in voormalig Nederlands-Indië het leven. In Rotterdam wordt dit traditioneel herdacht bij het Indisch Straatsieraad op de Boompjes, bij de Vlaggenparade. Vanwege de ieder jaar toenemende belangstelling wordt de herdenking dit jaar 30 meter verplaatst, zodat er meer ruimte is. De herdenking begint om 11.00 uur.
Naast de protocollaire momenten (hijsen vlag, signaal taptoe, 2 minuten stilte en kranslegging) zijn er onder andere toespraken van wethouder Vincent Karremans en de Rotterdamse presentatrice met Indische roots Jet Sol. Het programma wordt muzikaal omlijst door Jordan Roy. Tot en met 15 augustus hangen er banieren met foto’s van families die een herinnering hebben aan Nederlands-Indië. Via een QR-code kun je de verhalen achter de foto’s lezen.
Op de kades van de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum, is van 10.00 tot 22.00 uur een Floating Pasar. Op deze pasar (Indonesisch voor markt) zijn muzikale optredens, dans, theater, een kinderprogramma en veel (eet)kraampjes. De toegang is gratis.
In navolging van de fototentoonstelling Spekkoek Families van fotograaf Joyce de Vries, is het dit jaar tijd voor Spekkoek Families II - Migratieverhalen. U kunt de expositie bekijken in de hal van het Maritiem Museum.